Защо сме по-често недоспали през лятото?

Ах, прекрасното лятно време! Слънцето сияе ярко, птиците пеят, а хамакът ни вика по име. Идилия.

Но защо когато температурите се повишават, внезапно се оказваме жадни за допълнителни часове сън? И вместо да греем от щастие, често сме кисели от недоспиване?

Краткото обяснение е, че сънят през лятото се различава от този през зимата. Но защо, как и какво да направим за да танцуваме в тон с песните на птичките – наместваме се удобно със студена напитка в ръка и четем.

Как се различава сънят през лятото от съня през зимата?

Лятните нощи често идват с по-високи температури, което затруднява охлаждането на тялото и намирането на оптимални условия за сън. Въртенето става по-значима част от нощната ни хореография и ни пречи да заспим или да спим спокойно.

В същото време, по-дългите светли часове през лятото могат да нарушават естествения цикъл на съня и подмамват мозъка ни да мисли, че все още е време за игра, когато всъщност е време за лягане. Започва вътрешната битка между съня и лятната забава!

Защо сънят през лятото се различава от съня през зимата?

Две са основните прични, които допринасят за тези различия:

1. Смущения от мелатонина: сънят е възприимчив към светлината. През лятото, когато дневната светлина продължава дълго вечерта, производството на мелатонин може да се забави, което затруднява заспиването в обичайния час за сън.

2. Сезонният ритъм: телата ни са настроени на променящите се сезони, а енергията и ентусиазма през лятото могат да нарушат вътрешния ни часовник. Вълнението и активностите на открито предизвикват повишена стимулация, което затруднява настройването и успокояването ни за добър нощен сън.

Затова и често се чувстваме изцедени, без да разбираме защо. Е, вече знаем.
Мислейки и приемайки това състояние като естествена нужда на тялото ни да се възстанови и презареди с нужната енергия, можем да мислим какво да направим:

  • да си поставим като приоритет създаването на прохладна и комфортна среда за сън;
  • да поддържаме постоянен график на съня – лягане и ставане; и
  • да се отдаваме на сладката следобеда дрямка, когато можем.

И най-важното – да следим как всяка една промяна се отразява на качеството на съня ни и емоциите ни през деня. Това ще ни помогне да намерим правилния баланс и да се адаптираме към спецификите на сезона, за да си осигурим изпълнен със свежест и чудни дни летен сезон.

Свързани Съобщения