Йога Нидра: осъзнат сън

Над 300 милиона хора по целия свят практикуват йога дневно. Като средностатистическия йогист в САЩ инвестира около $62,640 през живота си за йога класове, екипировка и други свързани с йогата покупки. Така през 2025 световната йога индустрия се очаква да “струва” $215 милиарда.

Произхождаща от древна Индия, йогата се е превърнала в една от най-популярните здравни практики по света. Само в САЩ, броя на йога студия се е удвоил през последните 10 години – от 22 хиляди през 2012 до 48 хиляди през 2023.

Най-общо казано, йогата обединява физически пози (асани), дихателни упражнения и елементи на медитацията. Повечето хора практикуват йога с идеята да увеличат физическата си активност, да намалят стреса и да подобрят съня си.

Съществуват различни видове йога, които се различават по трудност, движения и интензитет. Ние се фокусираме върху една конкретно, която нараства като популярност измежду хората, които търсят начини да подобряват съня си.

Йога нидра

Името идва от санскрит и се превежда като “йогийски сън”. Това е древна медитативна практика, чиято цел е да те преведе през ментални образи и картини, докато лежиш по гръб (още нарична на йогийски – шавасана). Целта и е да провокира състояние на спокойствие, близко до това, което изпитваме по време на сън. Разликата е, че все пак се поддържа едно ниво на съзнание и усещане за обкръжението, което липсва в заспало състояние. 

Според проучвания, йога нидра може да доведе до хипнагогично състояние, в което мозъчните вълни се забавят, съответно тялото и умът се успокояват. Експертите вярват, че хората, които практикуват йога нидра, могат да изпаднат в състояние, в което тялото спи, но умът е буден и в съзнание. Това е и причината, поради която се смята, че тази йога помага при инсомния. 

Каква е разликата между йога нидра и медитацията?

Както всички останали видове йога, нидрата също използва елементи на медитацията (практика, която насочва фокуса по специфичен начин или се концентрира върху неща, без да им придава поляритет). Според някои учени, йога нидра е форма на водена медитация. Според други пък двете практики нямат общо, тъй като при йога нидра се навлиза в доста по-дълбоко състояние, сходно на съня, което не се случва при обикновената медитация. 

Как йога нидра помага на съня ни?

Проучванията продължават, но учените стават все по-убедени, че йога нидра всъщност подобрява съня. Практиката помага за по-лесното заспиване и по-добър и дълбок сън. Благодарение на факта, че тушира симпатиковата нервна система, която отключва стресовите отговори на тялото и активира парасимпатиковата нервна система, която пък помага на тялото на регенерира. Заедно двете системи отговарят за т.нар. “автоматични” процеси в тялото като кръвно налягане, храносмилане и т.н.

Допълнителните ползи от практикуване от на йога нидра са намаляването на стреса, безпокойството и депресията, съответно, повишаването на положителните настроения, самоувереността и по-доброто и стабилно усещане за самите нас.

Ако вече имате желание да я пробвате, може да се доберете до разнообразни видео и текстови ресурси относно практикуването ѝ или пък да чуете и гледате видеокаста “Спахте ли добре?” с участието на Нина Сотирова – йога преподавател и основател на йога студиа “Сантоша”

Ако пък съвсем нямате търпение, ето няколко простички неща, които може да направите, за да се потопите в необятния свят на йога нидра:

1. Заемете шавасана поза – легнали по гръб с ръце до тялото.

2. Кажете на глас “санкалпа – кратко и позитивно твърдение.

3. Визуализирайте различните части от тялото си и се фокусирайте над това къде и как се намират в пространството.

4. Фокусирайте се над дишането си и визуализирайте пътя на въздуха навътре в тялото и навън.

5. Извикайте усещания, свързани с лични изживявания – както лоши като болка, така и хубави като удоволствие.

6. Визуализирайте конкретни сцени и емоции, както такива, които са вече факт, така и такива, които искате да станат.

7. Повтаряйте санкалпа отново.

8. Постепенно върнете фокуса и съзнанието си към тялото, стаята, обкръжаващите предмети и настоящия момент. 

Свързани Съобщения

Оставете отговор