Владетелите на баланса

Българите като цяло не спят добре. Мъжете обаче спят по-добре от жените и са по-ефективни и емоционално балансирани в ежедневието. Това показват данните от новото национално-представително проучване на съня на българите, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознай се с шестата група – Владетелите на баланса.

В дългогодишни отношения и с пораснали деца, представителите на Владетелите на баланса са именно това – постигнали равновесие между различните аспекти на ежедневието. Радват се на относително добър сън – спят средно 6 часа 45 мин на денонощие през седмицата и 7 ч 42 мин през уикенда.

Продължителността обаче не е гаранция за качество, тъй като Владетелите се събуждат често (2-3 пъти) и над 90% стават, за да отидат до тоалетната.

Имат време да се грижат за себе си и 80% отделят голямо внимание на здравословното хранене.

Характеристики на играча

  • Възраст: 43 – 55 години
  • Изпитват по-ниски нива на тревожност от другите групи
  • Намерили са равновесието между личен живот и кариера
  • Обичат природата и държат на времето с приятели

Стил на игра

Тъй като децата им вече са напуснали семейното гнездо или са по-големи, грижите покрай тях са по-малко, сравнено с останалите групи. 41% заместват липсата на задължения с грижи за домашен любимец.

Поддържат добри и балансирани взаимоотношения със своите близки. Имат повече свободно време и обичат да прекарват време в природата. За 60% от тях почивката на чист въздух е основна предпоставка за доброто им благосъстояние.

Имат оптимистични виждания за предстоящото. Финансовата стабилност има голяма важност за поддържането на тяхното общо благосъстояние (68%). Успели са да намерят добър баланс между работата и личния живот. 98% от Владетелите на баланса се фокусират над дейности, които намират за смислени и полезни, вместо над работа, семейство и деца.

94% определят здравословното състояние като нещо, на което особено много държат. С времето са се научили да не пренасят натоварването от работа вкъщи (87%).

66% гледат телевизия преди сън, а около 45% имат навика да си поспиват за кратко през деня, най-често под формата на следобедна дрямка.

Фокус и сила

А 90% категоризират настроението си през последния месец като добро. Изпитват по-ниски нива на тревожност, гняв или апатия в сравнение с останалите представители от изследваната целева група. Чувстват се по-удовлетворени от живота си и са оптимистично настроени относно бъдещето си.

Част от представителите на групата попадат в етапа на мено- и андропауза. Голяма част от жените се оплакват от редица неразположения – болки и гръбначни проблеми, обливане с топли вълни, нощни изпотявания и т.н. Затова 86% от тях особено много държат на качествения сън.

Сред мъжете продължителността на съня е по-ниска – средно около 6 ч. 1 мин., а броят на събужданията голям – 2-3 пъти. Сериозен проблем при тях са нощните събуждания – 85% се събуждат по средата на нощта или много рано сутринта. Ставането от сън за ходене до тоалетна също е много често срещано (87%), а 72% хъркат, докато спят.

Про-съвет 💡

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Владетелите на баланса.

Разумните играчи в тази група подобряват социалните си контакти и имат повече време за сън, но често имат оплаквания, свързани с проявяващите се придружаващи заболявания и настъпващите етапи на хормонална промяна, идващи с андро- и менопаузата, които могат да имат негативно въздействие върху съня. Тях д-р Георгиев съветва:

  • да потърсят профилактика и ранно диагностициране на възможни придружаващи заболявания, които може да влияят на съня
  • да не се колебаят да потърсят съвет от специалист-сомнолог, ако изпитват нарушения в съня
  • да се въздържат от прием на непредписани медикаменти за въздействие върху съня
  • да се информират за настъпващите естествени хормонални промени и да вземат мерки за преодоляването на последствията за съня (и не само), които те често носят

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта:

Млади бохеми
Сънливи тандеми
Среднощни патрули
Виртуози в хаоса
Кариерни състезатели

Свързани Съобщения