Виртуозите в хаоса

73% от българите имат проблеми със съня. Хората с проблемен сън по-често се оплакват от матрака и възглавницата си, докато хората с безпроблемен сън са много по-удовлетворени от удобството и опората, които те им предлагат. Това показват данните от новото национално-представително проучване на съня на българите, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознай се с четвъртата група – Виртуозите в хаоса.

Изправени са пред плеяда от задължения, с които трябва да се справят всеки ден. Борят се с времето – то никога не стига за всичко. Заспиват трудно, спят неспокойно и често се събуждат изтощени. Сънят им е най-кратък от всички групи – 6 ч 32 мин през седмицата и едва 7 ч 27 мин през уикенда.

Характеристики на играча

  • Възраст: 30 – 39 години
  • Фокусирани върху семейството
  • Опитват да балансират между работа и личен живот
  • Често изпитват умора

Стил на игра

Те се стремят да жонглират между семейството, работата и непрестанните ангажименти около децата. Почти 60% от тях се разкъсват между работа и семейството, а 41% споделят, че не успяват да постигнат желания баланс и това ги кара да се чувстват неудовлетворени.

80% от всички запитани са в сериозна връзка и за 71% от тях семейството, и в частност децата, са от основна важност.

Около половината твърдят, че взаимоотношенията с партньора им са се влошили след появата на деца, а 21% споделят, че имат непълнолетно дете, което спи в едно и също легло с тях.

Приятелите са важна част от живота на 60% от тях, като прави впечатление, че ролята на приятелския кръг и социалното обкръжение е на малко по-заден план, в сравнение с останалите групи.

Изключително отговорни и отдадени в работата си. Част от тях пренасят някои от проблемите от работното си място вкъщи и макар че се опитват да не отсъстват, това често се налага заради децата.

Представителите на тази група се оплакват често от своя матрак. 46% заявяват, че изпитват болки във врата, гърба или рамото след сън.

Фокус и сила

Виртуозите в хаоса са изморени. Почти всички са изпитали умора през последните 30 дни – 32% в много голяма степен и 61% – в известна степен.

47% определят нивото си на стрес през последния месец като високо.

Почти 80% смятат общото си здравословно състояние за добро

Чувствата и емоционалните състояния, между които се лутат ежедневно, са предимно в негативната тоналност – 73% са изпитали притеснение през предишния ден, 72% – стрес и тревожност, 60% – тъга, 58% – липса на енергия, 54% – гняв, 46% – апатия и 34% – отчаяние.

Жените споделят, че се чувстват депресирани (43%), често са гневни или ядосани (49%) и преминават през чести промени в настроението (49%).

15% определят способността си за справяне с всички задачи като лоша.

Въпреки многобройните усилия, които полагат, и задачите, които разрешават в ежедневието си, индексът на удовлетвореност от живота им е по-нисък от тези на останалите групи и имат по-песимистични представи за бъдещето си.

Про-съвет

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Виртуозите в хаоса.

Представителите на тази група са с най-уязвим и лесен за нарушаване сън, а причините за това са както техният начин на живот, така и придружаващи заболявания, хроничен стрес и тревогите около различни семейни отговорности. Виртуозите в хаоса често страдат от хронично безсъние или сънна апнея. За да се справят с проблемите си и да си набавят по-качествен сън, на първо място те могат:

  • да опитат да контролират стресовите ситуации като осмислят и обсъдят със специалист или с партньора причините за тяхната поява и начините да се справят с тях
  • да отделят време за себе си – спорт, медитация, почивка, внимание и грижа за психичното състояние
  • да се опитат да отделят време за разтоварващи срещи с приятели

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта.

Млади бохеми
Сънливи тандеми
Среднощни патрули
Кариерни състезатели
Владетели на баланса

Свързани Съобщения