Сънливите тандеми

Българите не спят добре. Над 70% се събуждат поне веднъж през нощта. Това е индикация, че мнозинството от тях не получават пълноценна почивка през нощта. Това показват данните от новото национално-представително проучване на съня на българите, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознайте се с втората група – Сънливите тандеми.

Намират се в златната среда – млади, успешни и влюбени. Спят средно по 7 ч и 29 мин, почти без прекъсвания, а ако се събудят – заспиват лесно. Грижат се активно за себе си, имат хобита и се чувстват удовлетворени и щастливи.

Характеристики на играча

  • Възраст: 26 – 33 години
  • В сериозна връзка
  • Позитивно настроени и щастливи
  • Ориентирани към благосъстоянието си и менталното си здраве

Стил на игра

Лицата в този етап от жизнения цикъл, са изключително щастливи и удовлетворени от живота си, имат оптимистични очаквания към бъдещето. 89% съжителстват с партньор и са в процес на изграждане на сериозна връзка. Съотношението между мъжете и жените в този група е приблизително равно.

Открояват се с това, че отделят повече внимание на собствените си нужди и желания. Полагат повече грижи за себе си и за външния си вид, както и за цялостното си физическо състояние. Имат много добре изградени хранителни навици – 70% държат много на качеството на храната.

Фокус и сила

Нивата на умора при тях са по-ниски, в сравнение с останалите групи. Един от всеки трима споделя, че не е изпитвал умора през последните 30 дни.

Много държат на оптимизацията на деня си и не искат да губят време в неща, които могат да се свършат по-бързо или лесно. Например:

При тях е и най-голям делът на онлайн поръчките (31%).

Грижите, които полагат за себе си, им се им се отплащат и те се чувстват много позитивни и оптимистично настроени за живота си през следващите 5 години от останалите групи. 80% се определят като щастливи от живота.

Про-съвет

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Сънливите тандеми.

Хората от тази група са активни, здрави млади хора, които все още нямат ангажимент към отглеждане на дете (благородно им завиждаме, бършейки детски сополи с едната ръка и криейки прозевките си с другата).

Техният начин на живот и значително по-малкото социален натиск им позволяват да имат по-консолидиран сън. За да продължат да му се радват максимално дълго, те могат:

  • да използват този период, за да си изградят стабилни навици за добра сънна хигиена, които да им бъдат от полза и в по-безсънните етапи на живота
  • да положат грижата да открият най-подходящите матрак и възглавница, отговарящи на индивидуалните им потребности

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта.

Млади бохеми
Сренощни патрули
Виртуози в хаоса
Кариерни състезатели
Владетели на баланса

Свързани Съобщения