За суперсилите на оптимизма

Българите, които нямат проблеми със съня са почти 2 пъти по-оптимистични.

kakspim.bg, първото национално представително прочуване за съня на българите

Но какво от това? Как отимизма ни помага, помага ли ни изобщо и на какво?

Накратко – да и на всичко. Но какво изобщо е оптимизъм? Ние харесваме следната дефиниция: тенденцията към надежда за още по-добро бъдеще и вярата, че живеем в „най-добрия от всички възможни светове“ според теорията на Лайбниц.

И по-конкретно, оптимизма ни помага да сме:

По-здрави психически

Изследванията откриват обратна връзка между оптимизма и появата на депресия и мисли за самоубийство – с други думи, колкото по-оптимистични сме, толкова по-малко вероятно е да изпитваме депресия. 

Оптимизмът намалява и стреса – оптимистичните хора имат по-ниски нива на хормона на стреса кортизол и изпитват по-малко безпокойство и напрежение в ежедневието си.

Оптимизмът също така осигурява буфер срещу ефектите на стреса. Оптимистичните хора са склонни да имат по-добри механизми за справяне, когато са изправени пред трудни ситуации и е по-малко вероятно да се фокусират на и да бъдат афектирани от негативните аспекти на подобни събития. Така че дори когато се случат лоши неща, оптимистите могат да се справят по-добре със ситуацията и да се възстановят по-бързо.

По-здрави физически

Оптимизмът може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Изследване, което обединява резултатите от 15 проучвания и над 220 000 души, установява, че оптимистичните хора имат 35% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания като стенокардия, инфаркт и инсулт.

Освен това оптимизмът помага на хората да се възстановят от сърдечно-съдови инциденти. Друго проучване установява, че оптимизмът може драстично да намали риска от последващ инфаркт, операция и най-лошото четири години след инфаркт.

В допълнение към намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, оптимизмът намалява риска от смъртност, включително смърт от рак, респираторни заболявания и инфекции.

Ако това не е достатъчно, ще допълним, че оптимизма ни помага да

Имаме по-здрави и пълноценни връзки – със семейството, приятели, дори и работни такива, което пък води да

  • имаме по-здрави и пълноценни връзки – със семейството, приятели, дори и работни такива, което пък води да
  • сме по-удовлетворени от работата, която вършим и работното ни място, като цяло.

Оптимистични сме, че след този блог пост, ще те провокира ти да си повече оптимист.
И да не забравяме, че една лесна стъпка към това е да се наспиваме по-качествено.

Свързани Съобщения