Среднощните патрули

Българите имат проблемен сън. Хората с недобър сън се хранят по-непълноценно, по-често имат спадове и вариации в настроението. По-тревожни, по-апатични и по-уморени са, по-често се поддават на мрачни мисли. Това показват данните от новото национално-представително проучване на съня на българите, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознай се с третата група – Среднощните патрули.

Фокусирани в семейството, патрулиращи през цялата нощ, 80% от представителите на тази група се грижат за малко дете или очакват такова съвсем скоро. Изненадващо, те спят най-много часове, сравнено с останалите групи – средно 7 часа през седмицата и 7 ч. 33 мин през уикенда. Това обаче е лесно обяснимо – сънят им е накъсан и разделен през целия ден, с дрямки и прекъсвания. Количеството на съня в случая, не отговаря на качеството му.

Характеристики на играча

  • Възраст: 25 – 39 години
  • Млади родители или очакват дете
  • Спят накъсано и ценят почивката
  • Относително позитивно настроени

Стил на игра

Двата пола са сравнително равно разпределени. Интересно, но не и изненадващо е, че мъжете и жените имат различен фокус в този период от живота си.

Въпреки това, за по-голямата част от жените децата са на преден план, докато 67% от мъжете се стремят съм професионално израстване. 40% смятат, че отношенията им с партньора са се влошили след появата на децата

Макар че относително по-рядко се приспиват с телевизия (сравнено с другите групи), сънят им е на пресекулки. Събуждат се поне 2-3 пъти през нощта, а честите си нощни събуждания компенсират с по-висока склонност да поспиват на обяд:

Значителна част от тях (54%) държат да вземат душ преди сън. Не спят на отворен прозорец и едва 37% проветряват помещението преди сън.

Фокус и сила

Около 60% определят психичното здраве като важен фактор в живота им. Това е относително нисък дял, сравнено с другите групи и като цяло. Среднощните патрули не се грижат за менталното си състояние с приоритет.

Водещи емоции са още щастие (88%) и удовлетворение (86%). Чувстват се удовлетворени от живота си и постигнатото до момента и са оптимистично настроени за предстоящото през следващите 5 години.

Но не успяват да се спасят напълно от негативните емоции и понякога изпитват също и напрежение и гняв (56%), породени най-вече от умората.

Про-съвет

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Среднощните патрули.

Първо – без паника, този период е именно период. Добре е екипът на Среднощните патрули да бъде спокоен, че само след няколко месеца детето ще започне да си изгражда сънни навици, а с това и сънят на родителите ще се стабилизира. За да се справят с негативните ефекти от накъсването на съня заради малкото дете или бебе, родителите могат:

  • да потърсят съветите на консултант по детски сън, който да ги посъветва как да укротят майстора на безсънието, като му помогнат да си изгради режим на сън
  • да си помагат, като се окуражават взаимно, и да запазват по-трудните и важни разговори с партньора за дните, в които са имали възможност да поспят добре
  • да се редуват в грижата за най-малкия, но най-неуморен играч

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта.

Млади бохеми
Сънливи тандеми
Виртуози в хаоса
Кариерни състезатели
Владетели на баланса

Свързани Съобщения

Оставете отговор