Развод по време на сън? Какво, защо и как да го избегнете?

Разводът по време на сън не(винаги) е знак за проблеми във връзката. Изненадващо, нали? Всъщност това е практика, набираща популярност напоследък, в която партньорите спят в отделни стаи (съответно, легла), вместо да споделят едно. 

В тази статия ще разгледаме причините за развод по време на сън, плюсовете, минусите, кога е време да се замислите и дали има как да го избегнете?

Общо легло или две отделни?

Идеята за развод по време на сън печели популярност от скоро. Според проучванията ⅓ от хората редовно спят в отделна стая от романтичните си партньори. 

Практиката стана известна покрай признанията на американската актриса Камерън Диас, която гордо съобщава, че с партньора ѝ са “разведени по време на сън” от началото на връзката си, преди 8 години. 

Според проучването на SleepFoundation, двойките, които избират да спят в различни стаи, го правят по разнообразни причини. Някои двойки откриват ползите от самостоятелния сън, докато други не успяват и се връщат в споделеното ложе рано или късно.  

Плюсовете от спането в отделни стаи/легла са:

 1. По-малко събуждания –  много хора избират практиката с надеждата да намалят честотата и броя на събужданията си през нощта. Когато партньорите спят в едно легло, понякога различните графици за сън, хъркане, движения, разбуждания или дори сезонни алергии пречат.
 2. По-добър сън – 53% от хората, които практикуват спане в различни легла, споделят, че сънят им се е подобрил значително.
 3. По-дълъг сън – средната продължителност на съня на партньори, спящи в отделни легла, се покачва със средно 37 минути на вечер. 
 4. По-силна връзка – освен на съня, отделните легла (макар и парадоксално) влияят добре и на отношенията в една връзка. Когато партньорите не си доспиват, раздразнителността им се обостря, съответно, скандалите зачестяват, а напрежението помежду им расте, което влияе на цялостното възприятие за връзката. 

Минусите на развода по време на сън са:

 1. По-скъпо е – практиката изисква 2 легла и 2 отделни стаи, вместо една. 
 2. Намалена интимност – за ⅓ от двойките, опитали развод по време на сън, най-голямата пречка е, че си липсват (да, много сладко, знаем). Именно заради това немалка част от двойките рано или късно се връщат към конвенционалното спане заедно.
 3. По-лош сън – да, при някои хора самостоятелното спане подобрява съня. При други обаче, ефектът е обратен. Затова е важно всеки да се съобразява с индивидуалните си нужди и да направи това, което е най-правилно за него самия. 
 4. Сигурност – при някои хора спането с партньор дава чувство на сигурност. При самостоятелното легло, това чувство изчезва и може да доведе до по-лек и пресеклив сън.

Кога да помислите за развод по време на сън?

Отговорът е прост – ако усещате, че спането с партньора ви значително пречи на съня ви поради каквато и да е причина, може би е време да повдигнете въпроса за спане в различни легла. Сънят е от изключителна важност и ако не успявате да си набавите необходимото количество и качество сън, вероятно страдате от това по много и разнообразни параметри. Ако обаче се притеснявате и смятате, че тази мярка е твърде крайна, ето няколко алтернативи, които да изпробвате с цел да избегнете развода по време на сън:

 1. Изследване за сънна апнея

Ако проблемът, който пречи на съня ви, е хъркане, обърнете се към лекар- сомнолог, който да направи изследване за сънна апнея, преди да търсите второ легло и отделна стая, в която да спите. Хъркането обикновено е симптом на сънно разстройство, най-често – сънна апнея. Други симптоми са рязкото поемане на въздух, накъсано дишане, чувство на умора при събуждане, нощно уриниране, раздразнителност и т.н. Струва си да го проучите, защото съществуват решения на този проблем.

 1. Напасване на графици

Ако проблемът са различия в сънните графици на партньорите, препоръчваме да се опитате да ги стиковате (ако външните фактори, като работа, го позволяват). Например, ако единият партньор предпочита да остава до по-късно, може да се опита да се научи да си ляга по-рано, за да се избегне събуждането на партньора, който по принцип си ляга по-рано. 

 1. Инструменти за подобряване на съня

Когато спането в различна стая не изглежда като най-примамливата опция, обърнете се към многобройните инструменти за подобряване на съня като машини за шум, маски за сън, тапи за уши, арома лампи, вибриращи аларми и т.н. 

 1. Скандинавски метод

Или както ние му казваме – край на войната за завивката – партньорите спят заедно, в едно легло, но не споделят завивка, а всеки е с отделна. По този начин всеки може да избере най-подходящата дебелина на завивката, за да угоди на собствените си нужди, а в допълнение – може да се движи както си иска, без да се притеснява, че ще пречи на партньора си. 

 1. Матрак с двойно ядро 

Ако не само завивките са проблема, помислете за матрак с двойно ядро, който да може да посрещне и удовлетвори различните нужди на партньорите относно мекота, комфорт и цялостно усещане. 

Независимо дали сте, не сте избрали или ви предстои да изберете да спите в различни легла с партньора си, знайте, че е най-важно да спите добре. Без значение къде, с кого и как. <3

Свързани Съобщения