Сами или с партньор: кога спим по-добре?

От нашето проучване, научихме, че при необвързаните и/или неженени/неомъжени хора е с 27.7% по-вероятно да спят незадоволително.

Но проучванията на съня традиционно – като нашето – се фокусират върху индивидуални хора, въпреки, че в ежедневието много възрастни спят с партньор. Когато сънят се анализира обективно, проучванията обикновено установяват, че хората спят по-добре сами, отколкото с партньор. Но когато са анкетирани, повечето хора казват, че сънят им субективно се подобрява, когато са до партньора си. За хетеросексуални или еднополови двойки, споделянето на леглото с партньор може да придаде усещане за спокойствие и безопасност, което е благоприятно за сън.

От едно от последните и значими излседвания, проведено от учени от Университета в Аризона, научаваме, че хората, които споделят легло с партньор през повечето нощи, се оплакват от по-малко (тежко) безсъние, по-малко умора и се наслаждават на повече време за сън от тези, които казват, че никога не споделят леглото си с партньор. Тези, които спят с партньор, също заспиват по-бързо, спят по-дълго след заспиване и имат по-малък риск от сънна апнея.

„Когато делим леглото си с романтичен партньор, това се отразява положително на здравето и качеството на съня, включително намалява риска от сънна апнея и безсъние “

Брандън Фуентес, изследовател в катедрата по психиатрия в университета от Аризона.

От изследването става ясно още, че съня с партньор е свързано с по-ниски резултати за депресия, тревожност и стрес и по-голяма социална подкрепа и удовлетворение от живота и взаимоотношенията.

Разбира се, не всички връзки насърчават качествения сън. За семейните двойки изследванията са установили, че положителните характеристики на връзката са свързани с по-добър сън, а отрицателните – с по-лош. При по-възрастните хора, които често се сблъскват с проблеми със съня, свързани със стареенето, браковете с високи нива на взаимна подкрепа изглежда подобряват съня и на двамата партньори.

Споделянето на едно легло може да създаде предизвикателства за съня както за мъжете, така и за жените. Мъжете са по-склонни да хъркат, така че техните партньори в леглото може да са по-склонни да прекъснат съня си. Разликите в циркадния ритъм и графика на съня между партньорите в леглото могат да доведат до допълнителни смущения в съня. Въздействието на тези фактори може да варира значително за всяка дадена двойка въз основа на техните специфични обстоятелства.

Свързани Съобщения