С куче в леглото? 13 (научно доказани) ползи от това

0

55% от хората с домашни любимци признават, че споделят леглото си с кучето. И, ако кучето е дакел или корги – напълно ги разбираме. Но дали е добра идея да спите заедно?

Дебатът по въпроса не е от вчера или от днес. Много проучвания сочат, че да спите с вашето куче, всъщност е добре за вас. Топлината на животното, стабилният му пулс и желанието му да ви пази правят спането заедно по-безопасно и уютно.

Ако се притеснявате, че споделяйки леглото си с косматия ви приятел, ще компрометирате качеството на съня си, може да се успокоите. Ето 13 причини, подкрепени от истински научни факти.

1. По-малко депресия

Според скорошно проучване, хората, които прекарват време с кучета или са в терапия с такива, споделят за по-малко депресивни епизоди. Дори кратката среща с куче може да облекчи симптомите на депресия (представете си какво би направило спането заедно). Присъствието на животинките ни помага да се отпуснем и увеличава секрецията на окситоцин – хормонът на любовта. Това на практика превръща кучето ви в ходещ антидепресант. 

2. Повече мозъчни вълни тип “тета”

Надграждайки факта, че присъствието на кученце стимулира секрецията на окситоцин, трябва да имаме предвид и че стимулира мозъчните вълни тип “тета”, които се наблюдават най-често по време на REM фазата на съня. С две думи, можем да заключим, че кучетата помагат за това да спим по-дълбоко. 

3. По-защитени

Чувството за сигурност е решаващ фактор за това колко добре спим. Според проучванията, присъствието на домашен любимец в леглото, кара хората да се чувстват по-сигурни и по-комфортно. 

Замислете се – инстинктът на кучето е да пази. То мигновено би реагирало на евентуална опасност, докато спите. Въпреки че прекалената реактивност на кученцето може да бъде проблем понякога, повечето хора откриват, че това им помага да заспиват по-бързо и да спят по-спокойно. 

4. Облекчена инсомния

Малко неща са по-лоши (и досадни) от будуването (и въртенето в празното и топло легло) вечер. Добрата новина е, че присъствието на кучето може да облекчи симптомите на инсомния, провокирана от безпокойство и тревожност, просто защото ви разсейва и ви прави една идея по-щастливи.

5. Повече комфорт

Проучвания доказват и че животните спомагат за намаляването на кошмарите, дори помагат при облекчаването на симптоми на посттравматичен стрес. Нивото на комфорт, което кучетата носят, помага на тялото и ума да се отпуснат и да почувстват нужния уют за добър сън. Бонусът е, че вероятно пухкавият домашен любимец се чувства също толкова добре, колкото и вие, така че всички печелят.

6. По-малко самотни

Да спиш в празно легло може да допринесе за депресивни състояния и генерален дискомфорт. Какво по-добро решение от истински джавкащ другар по легло? Някои хора предпочитат да се възползват от цялото си легло, но проучвания показват, че някои хора – особено тези, които не са във връзка – предпочитат да спят с домашния си любимец. Компанията, сигурността и релакса, които придружават животинчето, са отлична причина да спите заедно.

7. По-качествен сън

Качеството на съня е величина, която се интересува от това колко време прекарвате в наистина заспало състояние в леглото си. Според някои проучвания, хората, които спят с кучетата си, по-лесно спазват вечерна рутина, съответно, спят повече и по-добре.

Според проучване, в което участниците (и техните кучета) носили тракери в продължение на 7 поредни нощи, качеството на съня при хората било 81% и 85% при кучетата (за сравнение – 100% е отличният резултат). Ако се будите уморени, пробвайте да спите с кучето си (или пък котка, при липса на куче).

8. По-малко стрес

Чували ли сте за “ефекта на домашния любимец”? Това е когато нивата на стрес намаляват след време, прекарано с домашен любимец. 74% от стопаните на кучета съобщават, че се чувстват по-добре ментално откакто имат космат приятел. Това е така, защото, както вече споменахме, контактът с кучета освобождава окситоцин, който намалява нивата на кортизол (стрес). 

9. Намалено кръвно налягане

Говорейки за физически ползи от контакта с кучета, проучване сочи, че галенето на куче води до по-ниско кръвно налягане, което само идва да покаже, че терапевтичните качества на общуването с кучета не спират до по-лесното заспиване.

10. По-силна връзка с домашния любимец

Терминът “Three dog night” реферира към алсяката практика, която се изразява в спане с 3 кучета, с цел отдаване на топлина. Кучетата се събирали около огъня през студените нощи и спяли със стопаните си. Колкото по-студена била нощта, толкова повече кучета спяли с хората.

Това несъмнено е помагало за заздравяването на връзката между животните и хората – някои ветеринари и до днес мислят, че това помага на социализацията на животните. Да спи с хората, помага на кучето да разбере, че е част от “глутницата”, което го прави по-податливо на дресура и възпитание. 

11. По-здраво сърце

С оглед на факта, че сърдечно-съдовите проблеми са изключително разпространени, грижата за сърцето е важна. Добрата новина е, че хората с домашни любимци обикновено имат по-здраво сърце. Причината е, че контактът с животни доказано намалява хипертонията. Допълнително, кучето ви стимулира да сте по-активни, което, както знаем, е добре за сърдечно-съдовата система.

12. По-малко алергии

Главният аргумент на хората срещу споделянето на легло с кученце е, че съществува възможност да развият алергии. Оказва се обаче, че това не е съвсем вярно, тъй като според проучвания, децата, които спят с домашните си любимци, са по-малко склонни към развиване на алергии от какъвто и да е тип по-късно в живота. 

По-ранната среща с алергените, пренасяни от кучетата, изглежда има ефект. Важно е да отбележим, че това не важи за всеки и задължително трябва да се консултирате с лекар и да премислите добре, преди да позволите на детето ви да спи със семейния домашен любимец. 

13. По-здрави, като цяло

Присъствието на куче в дома има редица полезни действия като понижаване на холестерола и триглицеридите, понижени чувства на самота и повече възможности за физическа активност и социализация. 

Но колкото и предимства да има споделения с домашния любимец сън, все пак трябва да поставите строги правила и граници, за да научите кучето, че не може да прави каквото поиска и да пречи на съня ви. 

Ето няколко бързи съвета:

  • Поставете граници – осигурете кътче, което да е само за кучето ви – независимо дали е на леглото или на собствено легълце до вас. Покажете му къде му е позволено да бъде и къде – не.
  • Не позволявайте агресия – ако кучето ви проявява агресия към вас или някой, с когото споделяте леглото си, спането може да бъде трудно. 
  • Дръжте домашния любимец над завивките, за да предотвратите разпространението на алергени и мръсотия.
  • Извеждайте животното преди лягане, за да избегнете инциденти. 
  • Грижете се за хигиената на кучето, отново с цел да се пазите взаимно от алергени и мръсотия.
  • Използвайте протектор за матрак, за да се радвате по-дълго на матрака си, заедно с вашия домашен любимец. 

Кога да НЕ спите с кучето си:

  • Ако имате алергии, тъй като е възможно кучето ви да ги обостри. Най-добрата опция е да му подарите кучешко легълце, което да му носи удобство и уют.
  • Ако спите леко, тъй като животните обикновено спят неспокойно и това може да повлияе на вашия собствен сън и качеството му. 
  • Ако кучето ви е от скоро с вас, тъй като просто се изисква време за напасване и свикване, докато животинчето разбере какво е позволено и какво – не.
  • Ако кучето ви има здравословни проблеми – наранено е или е болно, тогава го оставете да спи в самостоятелно легълце, за да се чувства възможно най-удобно.

Сънят, споделен с кученце, може осезаемо да подобри цялостното ви здраве, повишавайки усещането за комфорт и намалявайки тревожността и стреса. Помислете си и се погушкайте, приятно е!

Свързани Съобщения