Равносметката за 2023 и оптимизма за идната година

0

Сънят (може би) ще спаси света.

Но нека обясним: годината е към края си, а това значи няколко неща – сарми, подаръци, “Сам вкъщи” и… равносметка.

Някои се плашат от нея, други я приветстват, а трети я пропускат. Поляритетът не е важен, важно е да се случва, защото така можем да видим победите, грешките и да си съставим ясен план за бъдещето, който да помогне на развитието ни.

Затова решихме да Ви покажем годината според Алфа Рисърч…и да видим, заедно, дали сънят има общо с резултатите. Спойлер – (май) има.

За 2023 в няколко събития

Позитивното – пандемията поутихна, България най-сетне има редовно управление. За жалост винаги има и негативи – скандалите около управниците само задълбочават така или иначе повсеместното недоверие към институциите. Русия и Украйна все още са във война, а размириците по ивицата Газа в крайна сметка също избухнаха във война.

Което ни казва, че (би трябваяло да) сме по-стресирани, напрегнати, на нокти. И, следователно, негативни, поотчаяни…

За 2023 в усещания и резултати

Според проучването на Алфа Рисърч, пълнолетните българи оценяват изминаващата 2023 като по-успешна, генерално по-добра от 2022!

Според 24% от хората, 2023-та е била по-добра от предходната. Процентът подозрително съвпада с факта, че 24% от запитаните българи в първото представително проучване за съня на българите споделят, че нямат проблеми със съня. Статистически погледнато, това (най-вероятно) е съвпадение, но както знаем, сънят определено влияе на себе- и светоусещането ни, така че взаимовръзка със сигурност има. 26% определят 2023-та като по-тежка от предходната, а за мнозинството (50%) съществена промяна липсва. Големият извод е, че негативните мнения намаляват с цели 10 пункта, а позитивните се увеличават с 4

Най-успешна година са имали младите хора и хората в активна възраст (40-49), както и висшистите и столичаните. Най-неудовлетворени остават пенсионерите и жителите на селата. Разбира се, икономическите, държавни и чисто географски фактори са определящи за тази оценка, но ние сме експерти в съня и се фокусираме там, където ни е силата. Не можем да пропуснем очевидната връзка между възрастта и качеството на съня – в по-напреднала възраст хората обикновено започват да изпитват нарушения в съня, което води до утежняване на ежедневието и цялостна негативна нагласа към живота. 

В личен план хората, анкетирани от Алфа Рисърч, се чувстват удовлетворени от жилищните условия (83%), личния живот (81%), здравословното състояние (73%), работата (68%) и дори материалното положение (55%). Това, което наблюдаваме, са преобладаващо позитивни оценки, което работи срещу всеобщото мнение, че българинът само се оплаква. 

С поглед към 2024

Генералната нагласа на интервюираните е, че през 2024-та те ще се справят дори по-добре с предизвикателствата в живота отколкото през 2023-та. 42% от анкетираните са уверени, че им предстои по-добра година, а едва 19% са на противоположното мнение. Как влиза сънят като фактор? 

Оптимизмът и удовлетворението са пряко свързани със съня. Според проучването за съня на българите, близо 2 пъти повече са оптимистите за бъдещето  сред хората с безпроблемен сън (45%), отколкото при тези с проблемен такъв (24%). Това обяснява защо, когато се наспим, задачите за деня не ни плашат чак толкова и сме далеч по-уверени, че можем да се справим с тях. Представете си такова настроение всеки ден, цялата година. Е, възможно е, стига сънят ви да е на ниво. 

Като обобщение можем да кажем, че изпращаме 2023 година с притъпен песимизъм и новосъбуден оптимизъм за бъдещето, което безспорно е чудесна новина. За да станат нагласите реалност, грижете се за себе си и близките си, пазете надеждата и оптимизма си живи и спете повече и по-качествено!

До скоро и Весели празници! 

Свързани Съобщения