Музика за дълбок сън

0

Изследванията показват, че музиката може да ни влияе много. Повече отколкото подозираме – може да повлияе на физическите и психическите ни състояния, болести, производителност и възприятието ни за света. Дори може да влияе и на харчовете ни.

Музиката може да подобри и сънната ни хигиена.

Прави ли музиката заспиването по-лесно?

Родителите знаят, че приспивните песнички са истинско спасение за недоволните бебета (както и за тях самите). Учените също потвърждават тази широкоизползвана практика, доказвайки, че децата във всякаква възраст – от новородени до такива на 10-годишна възраст – спят по-добре, докато слушат нежни и успокояващи мелодии. 

За щастие, не само децата се влияят добре от музика преди лягане. Хора във всякаква възраст споделят, че спят по-добре след като послушат малко музика преди сън. Още по-добрата новина е, че ефектът на музиката преди лягане е кумулативен, тоест, колкото по-често слушате музика преди сън, толкова по-добре ще спите. 

Друг позитивен ефект на музиката е, че намалява времето, което ни отнема да заспим. Според проучване, жените, страдащи от инсомния, намаляват времето си за заспиване почти тройно, след като в продължение на 10 дни слушат избрана от тях  музика всяка вечер преди лягане.

Освен по-лесното заспиване, музиката помага и за по-качествен сън, което означава, че прекарваме повече време (наистина) заспали, следователно, се чувстваме по-отпочинали.

Защо музиката влияе на съня?

Фактът, че чуваме музика е следствие от поредица процеси, които преобразуват звуковите вълни, влизащи в ухото, в електрически сигнали, приемани от мозъка. Докато мозъкът интерпретира звуците се отключват поредица от физически процеси, които или директно провокират сън, или блокират пречките пред него.

Съществуват проучвания, които твърдят, че музиката влияе и на регулирането на хормоните, включително и на кортизола. Както знаем кортизолът е т.нар. “хормон на стреса” и неурегулираните му нива водят до това, че тялото е в постоянно състояние на възбуда, следователно – не спи добре. 

Музиката отключва секрецията на допамин – един от хормоните на щастието. Той предизвиква хубави емоции и спомага за облекчението на болки (както остри, така и хронични), които и са и сред най-честите пречки пред добрия сън и лесното заспиване. 

Музиката отпуска и автономната нервна система (тя контролира не несъзнателните процеси в тялото като сърдечната дейност, дишането и храносмилането). Музиката забавя части от въпросната нервна система, водейки до забавено дишане, по-ниски пулс и кръвно налягане – все “симптоми” на съня. 

Много хора с проблемен сън асоциират спалните си с чувството на фрустрация от безсънните нощи. Шумът от самолети, пътища (или просто досадни съседи) понижават качеството на съня ни и имат връзка с не едно и две здравословни състояния. Музиката помага да притъпи тези шумове, както и да разсее тревожните мисли и неприятните емоции.

Каква музика е най-подходяща за сън?

Няма единодушие относно какъв жанр музика е най-ефективна за подобряването на съня. Генералното мнение е, че персоналните плейлисти работят най-добре. Най-важният фактор за музиката за по-лесно заспиване определено е темпото. Според проучванията оптималното темпо е между 60 и 80 удара в минута. Това е така, защото нормалният сърдечен пулс е между 60 и 100 удара в минута. Хипотезата е, че ако сърцето и темпото на музиката се уеднаквят, тялото се отпуска, съответно заспиваме по-лесно и по-бързо. 


Ако сте нови в правенето на плейлисти или просто не намирате време за това, ето и нашето предложение.

Свързани Съобщения

Оставете отговор