Младите Бохеми

Българите не заспиват лесно. Отнема им средно 21 минути, а 73% имат проблеми със съня. Това показват данните от новото национално-представително проучване, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознайте се с първата група – Младите Бохеми.

Енергични и обичат времето с приятели. Излизат често и невинаги се наспиват, но това не им пречи… все още. На работа дават всичко от себе си и въпреки това над 80% от тях се справят успешно със стреса.

Характеристики на играча

  • Възраст: 24 – 29 години
  • Лягат си късно и понякога на работа им се спи
  • Уикенда си поспиват за компенсация
  • Ходят на партита по-често от останалите групи
  • Имат много приятели и държат на времето си с тях

Стил на игра

Млади, жизнени и в период от живота, в който все още последствията от недоспиването не ги застига. Около 58% от тях са мъже, а 42% жени.

Дори и да не си набавят препоръчаните часове сън, са жизнерадостни и енергични. 55% от тях след дълга вечер навън се събуждат с главоболие, но това не им пречи да са във форма, за да посрещнат новия ден. Обичат да се излежават през уикенда.


Почти половината бохеми често осъмват в някое заведение, но на този етап недоспиването изглежда не им пречи.

Интересно е, че през седмицата спят относително наравно с представителите на другите групи, но през уикенда часовете сън при тях намаляват драстично.

За младите бохеми отношенията със семейството са важни, но времето с приятели има по-особено значение. Създаването на тяхно собствено семейство все още е далеч на хоризонта и почти половината (43%) се срещат с други такива, предпочитайки неангажиращите връзки.

Фокус и сила

От тях голяма част смятат професионалното израстване за важно, а половината прекарват повече време на работа, за да се докажат.

На работа те дават всичко от себе си, остават по-дълго в офиса и се стремят към професионален растеж. Гъвкавото работно време е привлекателно за 70% от тях и макар отдаването на работата да е голямо, по-голямата част се справят успешно със стреса и не го пренасят вкъщи. А това е повече от добре и обяснява защо бохемите са най-малко стресираната група, според проучването.


Не носят работните си проблеми вкъщи и успяват да се отдадат на пълноценна почивка.

Про-съвет

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Младите бохеми.

Играчите от тази група избират социалните ангажименти и връзки пред съня, т.е. са склонни към по-къс и некачествен сън. За да успяват все пак да презареждат силите, така необходими им за качествено и неуморно бохемстване, им препоръчвам:

  • да обмислят спазването на регулярен режим на сън-бодърстване
  • да си набележат вечери, в които да ограничат консумацията на алкохол, употребата на телефони и гледането на филм, непосредствено преди лягане
  • да започнат да разделят работните задължения от личния си живот, постигайки по този начин така желания от всеки работещ човек баланс

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта.

Сънливи тандеми
Сренощни патрули
Виртуози в хаоса
Кариерни състезатели
Владетели на баланса

Свързани Съобщения