Медитация за сън

Медитацията не е просто онова абстрактно “ом”, а е добре позната техника за релаксация. Терминът събира в себе си разнообразни практики за насочване на фокуса с цел успокоение на ума. Има различни видове медитация, но основната идея на всички тях е тялото и ума да се свържат, за да могат да се отпуснат ефективно. Хората медитират поради различни причини – за да се справят със стреса, да подобрят концентрацията си или за да контролират емоциите си. Една от основните ползи на медитацията е позитивното ѝ влияние върху съня.

Връзката между медитацията и съня

Най-ранните сведения за медитация датират от 1500 г. пр. Хр. в Индия. В миналото западната медицина игнорира (дори отхвърля) медитацията като опция за каквото и да е лечение или облекчение. Постепенно обаче, учените започват да изучават медитацията все повече и от 60-те години на миналия век насам все по-единодушно твърдят, че тя всъщност е полезна за някои здравословни състояния, както и за проблемите със съня. 

Според учените медитацията може да е по-ефективна от опитите да подобрим сънната си хигиена с физическа активност или когнитивно-поведенческа терапия. Но защо?

Идеята на повечето медитационни практики е да те накарат да се фокусираш над настоящия момент, да се приземиш и да се отпуснеш. Това помага да се разчупят обичайните мисловни шаблони, руминативни или натрапчиви мисли за бъдещето или миналото и подтиква тялото към пълен релакс. Това, от своя страна, влияе на съня, правейки го по-лесен за постигане и по-пълноценен като процес. С две думи – медитацията тренира хората да забелязват и осъзнават мислите си, но не и да се препъват в тях, един вид, да се дистанцират достатъчно, че да успеят да заспят. 

Друга полза от медитацията е подобрението на болките от всякакъв вид – мигрени, мускулни болки, артрит и т.н. Получава се обръщане на омагьосания кръг – медитацията помага на болките, това подобрява съня, а добрият сън води до по-малко болки. Всички печелим. 

Медитация, но кога?

Разбрахме, че е хубаво да медитираме. Но кога?

Медитацията непосредствено преди лягане е полезна, но трябва да се отбележи, че тя има кумулативен ефект, тоест, ако медитирате през деня, ще имате по-добър сън и вечерта. Най-препоръчваните часове са сутрин или вечер, но истината е, че медитацията помага, независимо кога я практикувате. Затова, следващия път, в който се почувствате стресирани или имате свободни 5 минути – пробвайте да медитирате. 

Навярно се питате как. Ето няколко лесни стъпки за 5-минутна медитация:

  • Намерете удобно и тихо помещение.
  • Изберете си поза за медитация, която да ви кара да се чувствате отпуснати. Жокер – може да седнете на удобен стол или на възглавничка на земята с кръстосани крака, може пък и да легнете – каквото ви душа иска.
  • Поставете ръцете си по възможно най-естествения начин, без да мислите много-много.
  • Вслушайте се в тялото си. Усетете какво докосват краката и ръцете ви, усетете къде седи напрежението и си позволете да се отпуснете.
  • Обърнете внимание на дишането си. Почувствайте къде преминава въздухът при вдишване, както и при издишване.
  • Не се ядосвайте, ако усетите, че умът ви блуждае и губи фокус. Нормално е. Просто канализирайте вниманието си обратно към дишането.

В случай, че тази проста медитация ви допадне и искате да задълбаете, ето още няколко:

  1. Медитация за благодарност 

Според Harvard Mеdical School да си благодарен те прави по-щастлив и по-здрав. Идеята на този вид медитация е проста – фокусирайте се над нещата, за които сте благодарен/а в съответния ден. Колкото по-малки са нещата, толкова по-ефективна е медитацията. 

  1. Медитация с палец 

Запушете едната си ноздра с палец, вдишайте бавно, преместете палеца на другата ноздра и издишайте през свободната. Повторете това няколко пъти, докато насочвате ума си да следи пътя на въздуха. 

  1. Медитация със свещ

Доказано е, че светлината има ефект върху съня. Меката оранжева светлина на свещта е прекрасен начин да релаксираште и да се подготвите за сън. Идеята е да гледате пламъка и да е фокусирате над дишането си. (НЕ забравяйте да изгасите свещта преди лягане)

  1. Body scan медитация

Името е достатъчно показателно, но все пак. Целта е да преминете през всяка част на тялото, започвайки от пръстите на краката, и да се фокусирате в това да усетите как се отпуска. Проучванията показват, че този вид медитация намаляват осезаемо стреса. 

За да спим спокойно, трябва да живеем спокойно (или поне да намерим начин да се чувстваме повече и по-често спокойни). Медитацията е един от ключовете към моментното спокойствие. Пробвайте я.

Свързани Съобщения

Оставете отговор