Кариерните състезатели

Българите не си почиват достатъчно. Над половината изпитват сънливост през деня и трудно се събуждат сутрин. 47% се въртят в леглото нощем и се чувстват изтощени, когато се събудят. Това показват данните от новото национално-представително проучване на съня на българите, което ние от isleep проведохме в партньорство с Pragmatica.

Определихме 6 групи хора, спрямо етапа на живота, в който се намират, открихме на какво се дължат безсънните им нощи и попитахме експерти как да спечелят в Играта на съня. Запознай се с петата група – Кариерните състезатели.

Макар и обвързани, хората от тази група, както показва и името ѝ, са фокусирани основно върху кариерното израстване. Те имат най-добро качество на съня от всички групи. Сънят им е най-дълъг (средно 7 ч и 30 мин) и се събуждат най-рядко през нощта – средно по веднъж, ако изобщо се събудят.

Интересно е да се отбележи, че това се случва въпреки системното гледане на телефона преди сън – навик, за който признават 71% от представителите на тази група.

Характеристики на играча

  • Възраст: 26 и 43 години
  • Приоритизират работата си пред всички останали аспекти на живота си
  • Имат позитивна нагласа

Стил на игра

Представителите на Кариерните състезатели са целеустремени и 92% от тях гледат на работата като средство за осигуряване на финансова стабилност и независимост.

Почти 90% от запитаните са обвързани, но времето със семейството остава на по-заден план от работата. Онези, които имат деца, отбелязват, че децата им спят в отделна стая. Това вероятно допринася за по-добрия сън при Кариерните състезатели, сравнено с останалите групи с деца, както и за по-добрите отношения между партньорите.

Фокус и сила

Чувстват се щастливи, удовлетворени и позитивно настроени за бъдещето. Сравнено с останалите групи, Кариерните състезатели са сред най-позитивните и уравновесените, като не се оплакват често от умора и негативни мисли.

За това допринася качеството и продължителността на съня им, тъй като не страдат от негативните влияния върху настроението, причинени от недоспиване.

Про-съвет

Д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Сомнолог.бг в Пловдив, дава съвети за по-добър сън на Кариерните състезатели.

Хората от тази група се „радват“ на значително скъсена продължителност на съня, която до известна степен успяват да компенсират, благодарение на изградени навици за преодоляването на проблема.

Въпреки перфекционизма си в работата обаче, те допускат елементарна грешка спрямо своя сън: създаването на навик да гледат телевизия или екрана на телефона си преди лягане, като по този начин изместват фокуса от съня към друга вредна дейност в леглото. Затова за тях е добре:

  • да си създадат рутина преди сън, която изключва гледането на екрани
  • да спазват добра хигиена на сън-бодърстване, за да избегнат появата на хронично безсъние
  • да поставят ясна граница между служебни и лични ангажименти

Ако това си ти – надяваме се да си открил как да победиш или поне да подобриш Играта на съня. Ако пък не си сигурен – виж другите групи и още полезни съвети как да минеш на следващото ниво в играта.

Млади бохеми
Сънливи тандеми
Среднощни патрули
Виртуози в хаоса
Владетели на баланса

Свързани Съобщения