Какво правим преди да заспим може да ни помогне да спим по-добре…

Добрият сън оказва значително влияние върху живота ни в будно състояние, върху физическото и психическото ни здраве.

Недоспиването, мъчителното заспиване с часове, а понякога и безсънните нощи нарушават концентрацията ни по време на работа, изсмукват енергията ни, a чувствителността ни спрямо външни дразнители се обостря. Некачественият сън засяга и теглото ни – в повечето случаи напълняването при някои хора е именно вследствие от недоспиване.

Добрата новина е, че има какво да направим, за да спим по-добре, по-качествено.

Предложение 1: Заспивай и се събуждай по едно и също време всеки ден, делник и уикенд (или поне се опитай) 

Това ще помогне да нагласиш правилно твоя вътрешен часовник, което ще подобри качеството на съня ти. Избери час, в който нормално се чувстваш изморен. Ако се събудиш от само себе си на сутринта без помощта на аларма, значи си се наспал добре и денят ти – много по-вероятно – ще бъде чуден. Ако имаш нужда от аларма – пробвай да смениш часа за лягане с по-ранен.

Предложение 2: Изгаси всички светлини – лампа, телефон, лаптоп, телевизор – поне час преди заспиване

Мелатонинът в тялото ни е хормон, който се произвежда от епифизата и служи за регулиране на денонощния цикъл на човека. Мелатонинът е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това негово свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. Затова вечер преди заспиване, изгаси всички светлини в стаята, за да активираш този хормон и той да започне да действа по-ефикасно. 

Предложение 3: Бъди екстра внимателен към какви храни и напитки посягаш вечер

Ограничи кофеиновите напитки и цигарите – те няма да ти помогнат да заспиш по-лесно и/или спиш по-лесно. Избягвай тежки храни преди лягане и, генерално, избягвай да хапваш поне два часа преди сън.

Лютите и киселинните храни също не се препоръчват вечер, защото предизвикват стомашни проблеми и киселини.

Погрешно е схващането, че трябва (добре де, че е препоръчително) да се пие преди сън, за да заспиш по-бързо. По-вероятно е да не можеш да спиш (добре) заради хъркане и често събуждане през нощта, последвано от чувство на умора на следващия ден.

Предложение 4: Намали стреса, като освободиш ума си си от негативни мисли

Често срещан проблем при повечето хора е именно стреса, който се е натрупал през деня. Определена част от мозъка ни се активира нощем, вследствие на продължителен стрес и напрежение, съответно и сънят става невъзможен. За това опитай да успокоиш ума си: няколко минути йога са супер алтернатива, ако нямаш времето и/или силите за тренировка във фитнеса.

Също може да пробваш просто да лежиш на тиха спокойна музика (или бял или кафяв шум, дишай дълбоко и си мисли за хубави неща…