Спят ли различно мъжете и жените? Спойлер: да.

43% от жените в България не спят достатъчно, спрямо 34% от мъжете. В същото време, 66% от мъжете смятат, че спят достатъчно, спрямо 57% от жените.

Въпреки че сънят е необходим за всички, очевидно има разлики в съня за мъжете и жените. В исторически план изследванията на съня са се фокусирали непропорционално върху мъжете, оставяйки празнини в знанията за разликите в съня между половете.

През последните години обаче науката за съня работи за разширяване на разбирането си за разликите в съня, основани на пола. Проучванията хвърлят светлина върху това как нарушенията на съня засягат хората по различни начини и как количеството и качеството на съня могат да се различават при жените и мъжете.

Различни ли са нуждите от сън при жените и мъжете?

Като цяло жените и мъжете имат едни и същи количествени нужди от сън. Възрастните от всеки пол трябва да спят поне седем часа на нощ. Тийнейджърите и по-малките деца се нуждаят от повече сън.

Жените и мъжете спят ли еднакво добре?

И все пак, едно голямо проучване показва, че средната разлика във времето за сън между мъже и жени варира от 5 до 28 минути (в полза на жените, те спят по-дълго).

В същото време, обаче, жените изпитват по-голяма фрагментация на съня и по-ниско качество на съня. Някои изследователи смятат, че много жени са увеличили количеството на съня като опит да компенсират намаленото качество на съня.

Защо сънят е различен при мъжете и жените?

Има фактори, свързани с пола, които влияят върху това как и защо мъжете и жените спят по различен начин.

Базираните на пола фактори са свързани с основните биологични процеси, включително производството на хормони, циклите на съня и циркадния ритъм. Основаните на пола фактори са свързани и със социални и културни различия. Тези фактори могат да бъдат припокриващи се и многостранни, създавайки сложен набор от обстоятелства, които засягат отделните хора по уникален начин.

Разликите в съня, свързани с пола, обикновено започват по време на пубертета за хора, които имат менструация, тъй като началото на техния менструален цикъл включва значителни промени в производството на хормони. Тези фактори се развиват различно и с течение на времето, поради биологичните промени от остаряването.

Разлка едно: цикли на съня

По време на качествен сън е нормално да преминете през три до пет цикъла на сън. Тези цикли обикновено продължават от 90 до 120 минути и се състоят от четири отделни етапи на сън: етапи на сън с бързо движение на очите (REM) и сън без бързо движение на очите (NREM).

Първите три етапа са NREM, а последният етап е REM. Първите два етапа на NREM са по-лек сън, докато етап 3, известен като дълбок сън, включва значително забавяне на дишането, както и на мозъчната и мускулната активност. REM сънят в етап 4 се характеризира с повишена мозъчна активност и по- живи сънища.

Всеки етап на съня допринася за възстановителната сила на съня и как човек преминава през циклите на съня е известно като архитектура на съня.

Някои доказателства сочат, че мъжете и жените могат да имат вариации в архитектурата на съня, започвайки между 30 и 40-годишна възраст. Едно проучване показва, че мъжете в 30-те си години прекарват повече време в етапите на лек сън и по-малко време в етапите на дълбок сън и REM сън.

Разлика две: циркаден ритъм

Макар и относително малки, разликите в циркадния ритъм между мъжете и жените могат да повлияят на количеството и качеството на техния сън.

Циркадните ритми се контролират от 24-часовия вътрешен часовник на тялото. Този часовник помага за регулирането на всички видове телесни системи и процеси, включително съня, като координира тяхната функция в определени часове от деня.

Здравословният циркаден ритъм насърчава постоянен режим на сън, като помага на човек да се чувства буден през деня и сънлив през нощта. Когато действителният график на съня на човек не е синхронизиран с неговия циркаден ритъм, това може да причини смущения в съня, сънливост през деня и други здравословни проблеми.

Проучванията са открили разлики в циркадните ритми при силния и нежния пол. Докато повечето циркадни ритми не са точно 24 часа, вътрешните часовници на жените обикновено са с няколко минути по-къси. Жените често имат по-ранен циркаден момент, което означава тенденция както да си лягат, така и да се събуждат по-рано.

Разлика три: хормоните

Хормоните са основен двигател на разликите в съня между мъжете и жените. Промените в производството на хормони могат да създадат значителни проблеми със съня за жените.

Менструация: Започвайки през пубертета, месечният менструален цикъл включва големи промени в производството на хормони, по-специално естроген и прогестерон. Спад в нивата на тези хормони преди началото на менструалния цикъл може да причини физически и емоционални ефекти, включително нарушен сън.
Бременност: Бременните жени често изпитват изразени хормонални промени, които често пречат на съня. Тези промени могат да повлияят на времето и архитектурата на съня. Хормоналните промени започват през първия триместър, но много бременни съобщават, че спят по-лошо през третия триместър. Като цяло се смята, че повече от половината бременни изпитват безсъние и проблемите със съня могат да продължат по време на периода след раждането.
Менопауза: Менопаузата настъпва, когато жена спре да има менструация, като това незадължително означава напреднала възраст. Тези промени всъщност започват няколко години преди менопаузата по време на преходен период, известен като перименопауза. Проблемите със съня са много чести по време на перименопаузата и менопаузата и възникват поради хормонално предизвикани промени в циркадния ритъм, както и горещи вълни и нощно изпотяване.

Свързаните с възрастта хормонални промени засягат и мъжете и могат да повлияят на съня им. При по-възрастните мъже производството на растежен хормон намалява, докато нивата на кортизол, хормон, свързан със стреса, са склонни да се повишават. Промяна в нивата на тези хормони може да възникне поради лош сън, но те също могат да допринесат за по-често събуждане и влошено качество на съня.

Стареенето при мъжете може да включва намаляване на нивата на наличния тестостерон. Някои проучвания са установили, че по-ниският тестостерон е свързан с по-лош сън и по-големи проблеми с обструктивна сънна апнея (OSA) , нарушение на дишането. Доказателствата сочат, че има сложна връзка, включваща затлъстяването, съня и мъжките хормони, но са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни връзката между тестостерона и съня.

Разлика четири: други здравословни проблеми

Сънят може да бъде нарушен от основни здравословни проблеми, много от които не засягат еднакво мъжете и жените.

Мъжете имат по-висок процент на сърдечно-съдови заболявания и хронични белодробни проблеми, като и двете могат да повлияят негативно на съня. Прекомерната консумация на алкохол е по-често срещана при мъжете и може да попречи на структурата на съня и да намали качеството на съня.

Жените са по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожност, състояние на психичното здраве, което често допринася за трудности при заспиване или поддържане на сън. Жените също са по-склонни да получат киселини и киселинен рефлукс, което може да влоши цялостния сън.

Разлика пет: социални и културни норми

Влиянието върху съня, основано на пола, е тясно преплетено със социални и културни норми, които имат различно въздействие върху жените и мъжете.

Грижата е отличен пример за фактор, основан на пола, който влияе на съня. Жените непропорционално служат като неофициални болногледачи за възрастни хора, малки деца или болни членове на семейството. Полагащите грижи изпитват повече прекъсвания на съня, както и повишен общ стрес, който може да влоши съня.

Половите норми играят роля във възможностите за заетост, работните графици и разпределението на домакинските задължения. В повечето случаи изследователите са установили, че тези норми натоварват допълнително жените, засягайки моделите им на сън и хигиената на съня . Въпреки това тези норми могат да засегнат и мъжете.

Кои нарушения на съня са по-чести при всеки пол?

Многобройни нарушения на съня, включително безсъние, сънна апнея и синдром на неспокойните крака (RLS), засягат жените и мъжете с различна честота.

Жените са значително по-склонни от мъжете да бъдат диагностицирани с безсъние. Като цяло техният риск от безсъние през целия живот е с 40% по-висок. В допълнение към по-голямата вероятност да имат безсъние, жените обикновено имат по-сложно безсъние, което включва множество симптоми, докато мъжете обикновено съобщават само за един симптом на безсъние.
Синдромът на неспокойните крака (RLS) , който включва силно желание за движение на крайниците, е друго нарушение на съня, което е по-често при жените. Често се среща по време на бременност, което може да обясни повишеното му разпространение при жените, но има и други потенциални причини за RLS.

Обструктивната сънна апнея (OSA), опасно състояние на забавено дишане по време на сън, е по-често при мъжете. Счита се, че OSA засяга 15% до 30% от мъжете и 10% до 15% от жените. OSA провокира постоянни прекъсвания на съня и се свързва със сърдечни проблеми, депресия и други здравословни проблеми.

Смята се, че част от различията в разпространението на OSA при мъжете и жените са свързани с това как лекарите диагностицират състоянието. Симптомите на жените често се тълкуват по различен начин, което води до по-малко насочвания към специализирани клиники за сън, където OSA обикновено се диагностицира.

Лошият сън засяга ли жените и мъжете по различен начин?

Лишаването от сън оказва физическо и психическо влияние. Последиците от недостатъчния сън при мъжете и жените са подобни и отразяват само незначителни разлики. Хората от всеки пол могат да понесат сериозни отрицателни ефекти, ако техният циркаден ритъм не е синхронизиран с дневната светлина и нощта. Разликите в циркадното време обаче могат да направят някои хора по-податливи на ефектите от часовото забавяне или работата на смени. Например, проучванията са установили повишен риск от трудови злополуки сред жените, работещи нощни смени за продължителен период от време.


Свързани Съобщения