Играта на съня 2024

Здравей, как спа?

Играем играта на съня всяка нощ, но не всеки път я печелим. И тази година ние от isleep, заедно с агенция Pragmatica, се опитваме да разгадаем указанията към следващото ниво в играта, като правим второ национално-представително проучване как спят българите.

През миналата година установихме, че 76% от българите не спят добре и търсят начини да подобрят съня си.

Разбрахме и че продължителността на съня не е единственият компонент, който трябва да следиш. Емоционалното и физическото здраве, това как се храниш и какви са навиците ти преди лягане също имат отражение върху качеството на съня ти.

Но как ли се е променил съня на българите спрямо миналата година?

Към по-добро. Да, правилно прочете.

Макар и малка, разликата е позитивна. Но дори така, цели 73% от хората не успяват да си набавят качествен сън по редица причини.

Средната продължителност на съня е 6 часа и 45 минути в делничен ден и 7 часа и 32 минути в почивен. Приблизително всеки втори се чувства уморен, когато се събуди и има нужда от сън през деня. Очевидно е – сънят ни има нужда от подобрение.

Новото проучване определя 6 групи хора спрямо етапа на живота, в който се намират, и показва на какво се дължат безсънните им нощи.

Всяка вечер в играта на съня те се сблъскват с различни предизвикателства в опита си да преминат на следващото ниво и… да завършат успешно играта.

Освен количествените данни, имаме и качествени такива. Те идват от д-р Тодор Георгиев, асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня в Пловдив, който предоставя съвети за по-добър сън за всяка от групите. Разпознай своята група и виж как да превъртиш личната си игра на съня.

Голяма мечта: да се докажат
Харесват: купони, приятели, нощен живот
Извън фокуса: сериозни връзки, фиксирано работно време

Излязло им е име на парти хора, отдадени на дискотеките, а не на съня… все още. 76% признават, че имат проблеми със съня.

На работа дават всичко от себе си и търсят баланс между личния живот и кариерата. 55% от тях често се събуждат с главоболие, но недоспиването не им тежи – наваксват си съня през уикенда.

Все още не мислят за семейство и се опитват да превъртят играта на почивката. 80% смятат, че се справят успешно със стреса, тъй като не носят работните си проблеми вкъщи и успяват да се отдадат на пълноценна почивка.

48% водят активен нощен живот. С други думи, често осъмват в някое заведение, но недоспиването изглежда не им пречи.

Стремят се към професионално развитие, което ги кара да остават до по-късно в офиса и да искат да се доказват.

Безсънието е игра, която не можеш да проспиш, затова открий как да я спечелиш. Прочети още за Младите бохеми и как да превъртиш играта на съня си тук.

Голяма мечта: да са щастливи
Харесват: оптимизма за бъдещето, грижата за себе си, здравословния живот
Извън фокуса: стрес, партита, неоптимизирано време

Млади двойки, които се хвалят, че имат сравнително безпроблемен сън.

Ако се събудят – заспиват лесно. Грижат се активно за себе си, имат хобита и се чувстват удовлетворени и щастливи.

89% са в сериозна връзка, съответно съжителстват с партньор. Все пак отделят внимание на собствените си нужди и желания. Фокусирани са върху грижата за себе си, не искат да губят излишно време.

80% се чувстват щастливи – имат позитивна настройка към близкото бъдеще и са оптимисти.

Съвместният сън е игра, която не можеш да проспиш, затова – открий как да я спечелиш. Прочети още за Сънливите тандеми и как да превъртиш играта на съня си.

Голяма мечта: да са добри родители
Харесват: време със семейството, родителството, оптимизма
Извън фокуса: те самите, връзката им, кариерата

Очакват появата на бебе (40%) или се грижат за такова (80%). Въпреки че спят най-дълго от останалите групи, сънят за тях е по-скоро мираж, отколкото почивка.

Трудно балансират между работа и личен живот. Не се грижат за психичното си здраве, макар преобладаващо да изпитват позитивни емоции като щастие и удовлетворение (90%).

Гневът и умората обаче никак не са им чужди. 92% отделят все повече време в грижи за децата и смятат, че след тяхната поява взаимоотношенията с партньора им са се влошили.

Спането на пресекулки е игра, която не можеш да проспиш, затова открий как да я спечелиш. Прочети още за Среднощите патрули и как да превъртиш играта на съня си.

Голяма мечта: да намерят баланс в живота
Харесват: семейството, децата, работата си
Извън фокуса: здравословното им състояние, приятелите, връзката им

Борят се с времето – то никога не стига за всички задължения. Заспиват трудно, спят неспокойно и често се събуждат изтощени.

Лутат се между емоции, предимно негативни, но времето със семейството ги крепи. 71% споделят, че семейството е главният фокус на живота им и основен фактор за благосъстоянието им.

Държат на работата си, но децата са приоритет. Понякога здравето им страда заради стреса.
41% не успяват да балансират между работата и личния си живот. Полагат много усилия, за да се справят с всички задачи, но не се чувстват удовлетворени.

Недоспиването е игра, която не можеш да проспиш, затова открий как да я спечелиш.
Прочети още за Виртуозите в хаоса и как да превъртиш играта на съня си.

Голяма мечта: да се издигнат в кариерата
Харесват: постиженията си, да работят, финансовата стабилност
Извън фокуса: партита, бездействието

Макар и обвързани, приоритет остава кариерата. Тя им осигурява финансова стабилност и независимост – главна цел за 92% от хората в тази група.

Въпреки че 71% признават, че прекарват времето си вечер основно пред екраните, кариерно ориентираните спят най-дълго и се будят най-малко от всички групи досега. За сметка на това, над 50% се будят трудно сутрин.

Техният основен проблем е заспиването. 82% се чувстват добре и са позитивни. 70% спят в едно легло с партньора си. Децата (ако има такива) са в отделна стая и това подобрява отношенията в двойката.

Трудното заспиване е игра, която не можеш да проспиш, затова, открий как да я спечелиш. Прочети още за Кариерните състезатели и как да превъртиш играта на съня си.

Голяма мечта: време сред природата
Харесват: спокойствието, домашните любимци, времето с приятели
Извън фокуса: нощен живот

Грижат се за себе си, хранят се здравословно, чувстват се добре и не са стресирани. Вероятно защото децата вече са пораснали.

52% се считат за емоционално и психически стабилни. А 90% категоризират настроението си в последния месец като добро.

Истински традиционалисти, те избягват да гледат телефоните си преди лягане и предпочитат да четат книга, но имат неспокоен сън с често будене (особено жените). Намерили са баланса между работата и личния живот.

Буденето през нощта е игра, която не можеш да проспиш, затова открий как да я спечелиш. Прочети още за Владетелите на баланса и как да превъртиш играта на съня си тук.

И така, ако все още си тук, благодарим. Не се отчайвай, сънят е първото нещо, което страда вследствие на начина ни на живот и различните негови етапи, в които се намираме. Дръж се за хубавото – 3% повече българи се наспиват добре тази година. Догодина ще са повече, вярваме го! Дотогава ще продължаваме да споделяме интересна информация и съвети за по-добър сън. Пожелаваме ти още повече чуден сън за още по-чудни дни!

Свързани Съобщения