Как ни се отразява недоспиването? Подсказка – не добре.

Знаете ли, че настинката е един от директните резултати при липса на сън? Според проучване на университета в Сан Франциско, хората, които спят по-малко от 6 часа, са особено предразположени към заболяване.

Какво се случва в главите ни, когато не си доспиваме?

Доказано е, че при състояния на безсъние и голямо психическо напрежение, мозъкът има способността да “изключва”, за да си починат, определени центрове, докато човек е буден. Последиците от това не са никак малко. 

“Заспиване” на психичните центрове за контрол на емоциите, резултира в резки и агресивни прояви, които могат да доведат дори до т.нар “импулсивни агресивни престъпления”. Други негативни промени, дължащи се на недостатъчна почивка, включват частична загуба на краткосрочна и дългосрочна памет, загуба на координация и на способността за планиране във времето, намалена възможност за оценяване на риска, параноя. В най-тежките случаи, когато мозъчните клетки се натоварват без прекъсване, това води до необратими щети по тях.

Какво се случва с тялото, когато не си почиваме достатъчно?

Липсата на сън има отношение не само към психическото, но и към физическото здраве. Редица физически проблеми могат да бъдат свързани директно с липсата на сън:

Болки в гърба и гръбначния стълб
⦁ Затлъстяване
⦁ Намалена продължителност на живота
⦁ Отслабена имунна система
⦁ Увеличен риск от болест на Алцхаймер

Независимо дали на физическо или психическо ниво, недостатъчното количество сън ни вреди сериозно и възпрепятства пълноценната наслада от живота.