Как добрият сън ни прави по-оптимистични

“Kогато си оптимист, животът, по един специален начин, се грижи за теб.”
Саймън Синек

А ние можем да си помогнем за това да сме повече оптимисти. Със статистика – иронично, един от най-не оптимистичните предмети за много хора в училище.

Добрият сън може да е чудотворен за начина, по който се чувстваме на следващия ден. По същия начин лошият нощен сън може да повлияе негативно на функционирането на мозъка и на начина, по който обработваме емоциите. Предишни изследвания показват, че липсата на сън или липсата на достатъчно сън в продължение на няколко дни подред е свързана с раздразнителност и агресия. Лишаването от сън също е свързано с тревожност, депресия и резки промени в настроението през будните часове.   

“Като се има предвид, че живеем във времена на по-голям стрес и несигурност, вярвам, че може да е по-важно за хората консистентно да спят добре и достатъчно, за да не позволят на негативните емоции да влияят (прекомерно) на ежедневното им емоционално състояние.”

казва Джин Уен, докторант по здравна психология в Университета на Британска Колумбия.

Но какво е добър сън? Какво е достатъчен сън?
Изследователи на съня характеризират пет аспекта или въпроса, на които трябва съзнателно да си отговаряме всеки ден за (а) да проследим дали спим наистина добре и (б) да можем да подобрим съня си, при нужда: 

  • Продължителност: спахте ли достатъчно?
  • Ефективност: колко от времето в леглото реално сме прекарали в сън? 
  • Бдителност: колко свежи и бодри се чувствате през деня?
  • Удовлетвореност: колко доволни сме от съня си?
  • Консистентност: имате ли постоянен час за лягане и събуждане? 

„Мисля, че е важно не само хората да разпознаят как сънят влияе върху ежедневното им емоционално състояние, но и да дадат приоритет на получаването на добър сън – което може да означава ангажиране с последователно време за лягане и събуждане или определяне на период от време преди лягане, за да започнем да се отпускаме .“

Да, може да е трудно да си зададем постоянен час за лягане, особено ако се налага да работим до късно, сме родители или, ако страдаме от хронично безсъние или други състояния, които засягат съня.

Но да направим всичко възможно, за да спим колкото можем повече и по-добре, има ползи както за психическото, така и за физическото здраве.
По-добрия сън не само ни помага да се чувстваме по-добре, но също така ни помага да се насладим пълноценно на малките радости. 

Свързани Съобщения