Как да спим 8 часа за 3? Не можем, но…

…можем да подобрим съня си, ако знаем какво ни пречи да спим (добре) изначало.

Но защо? Заслужава ли си чак толкова да обръщаме внимание на времето ни под завивките?

Накратко – да. Дори факта, че прекарваме почти една трета от живота си в сън да не е достатъчно силен аргумент сам по себе си, когато не си даваме нужното време за почивка се случват куп неща, които влияят на психическото и физическото ни здраве.

В серия проучвания популяризирани от The Better Sleep Council*, некачествения и недостатъчен сън е свързван с депресивни състояния, усещане за непривлекателност, по-бързо застаряване на кожата и наддаване на килограми. Ъгх.

И още: недоспиването е свързвано и с 33% по-голям шанс от семейни пререкания и генерална неудовлетвореност от отношенията с партньора. В резултат – или пък заради това, взаимовръзката е двупосочна61% от хората във връзка или брак биха предпочели да се наспят хубаво пред това да са интимни с партньора си. Ъгх ъгх.

Ясно е, че (голяма част от) решението е подобрение в качеството на съня. Но какво ни кара да не спим добре? Ето няколко причини и какво можем да направим, ако ги идентифицираме:

  • тревожност – намаляваме я с медитация или серия упражнения за разтягане (stretching)
  • бурно море от мисли – успокояваме го с ритуал преди лягане. Започни от тук.
  • дискомфорт – проверяваме дали не е време да инвестираме в (по-)добър матрак. Ето и пищов как да намерим най-удобния за нас матрак.
  • глад – не е добра идея да хапваме преди заспиване, но не е и по-добре да си легнем гладни. Ето списък с храни, които няма да попречат на пълноценния ни сън.
  • шум – заглушаваме го с тапи за уши. Или – с бял шум, който да маскира пречещият ни и да ни помогне да се пренесем в света на сънищата.
  • потим се – защото ни е прекалено топло или студено. Затова поддържаме температура около 18 градуса в спалнята.

Много хора са свикнали да са постоянно уморени. Дотолкова, че смятаме, че това е нормално, норма. Ако напишете в Google „Защо съм толкова…“ и топ предложенията са: нервна/ен и уморен/а.

Ариана Хъфингтън

Крайно време е да променим това „нормално“ и да си върнем съня.
Защото чуден сън = чуден ден.

*The Better Sleep Council предоставя изследвания и образователни ресурси, с цел потребителите да вземат по-интелигентни решения за съня си. Спонсорирана от Международната асоциация за продукти за сън (ISPA) и подкрепена от експерти от индустрията и академичните среди, BSC предлага безпристрастни перспективи за здравето на съня и продуктите за сън, така че да можете да спите спокойно.

Свързани Съобщения