Пищов за (по-)лесно избиране на матрак

Над 50% от безпроблемно-спящите българи са напълно удовлетворени от матрака си (сравнени с едва 28% от тези с проблемен сън), а още 33% са по-скоро доволни от нивото на комфорт.

Това е и доказателство за огромното влияние, което оказва матракът върху качеството на съня. Най-важните аспекти, посочени от българите с безпроблемен сън, са цялостното удобство, оптималната твърдост и добра опора на гърба и кръста.

Но изберем правилния матрак сред толкова предложения може да изглежда предизвикателно. Уморително дори. 

Затова направихме чеклист с най-важните неща, на които да обърнеш внимание, когато избираш матрак на живо (винаги избирай матрак на живо). Накрая ще намериш и бърз тест, който също ще ти помогне допълнително в избора на твоя (нов) матрак. 

Как да тестваш?

 1. Отдели достатъчно време, за да посетиш магазин и да изпробваш изложените модели матраци. Ако споделяш леглото с партньор, отидете заедно
 2. Съблечи връхните си дрехи (якета, палта), за да можеш да се отпуснеш и да почувстваш твърдостта на матрака.  
 3. Легни на матрака с цялото си тяло. Легни по начина, по който спиш в дома си:  по корем, със сгънато коляно, по гръб, настрани, поза звезда.
 4. Полежи поне 5 минути. Отпусни тялото си, можеш да затвориш очи и освен позите, в които спиш, пробвай все пак и други, за цялостно усещане.
 5. Не се притеснявай да пробваш, докато намериш матрака, който е най-подходящ за теб. В случай че ти и партньорът ти се нуждаете от различна твърдост в матрака, вижте матраците с ядра от две половини, които дават възможност всеки от вас да спи на различна твърдост.
 6. Задавай въпроси на консултантите в магазина:
  • Да те насочи към конкретни матраци, ако страдаш от хронични болки в гърба или другаде, алергии или други специфични нужди/изисквания?     
  • Гръбначният ти стълб изправен ли е, когато си легнал настрани?
  • Гаранцията и сертификатите на продуктите – дългата гаранция означава, че матракът е изработен от издръжливи и качествени материали. Сертификатите са доказателство за качество, произход и използвани технологии.
  • Кои продукти отговарят на бюджета, който си решил да отделите, какви са настоящите промоции и възможности за разсрочено плащане?
 7. След като си намерил твоя матрак, идва ред на размера.
  Измери предварително рамката на леглото от вътрешната страна и поръчайте матрака според тези размери. Съществуват стандартни размери легла и матраци, но ако леглото не е с такъв, може да поръчаш матрак и в нестандартен размер. 
 8. Подматрачна рамка & протектор: освен че ламелите в нея разпределят правилно тежестта, тя пропуска въздуха и позволява на матрака да „диша“. Точно поради тази причина не е препоръчително да използваш плътна основа за матрака. 
  Протекторът пък предпазва повърхността му от замърсявания, течности и не позволява задържането на прах.
 9. Избери възглавницата, с която ще комбинираш матрака.
  Изпробвай различни варианти, тъй като една и съща възглавница ще ти предоставя различно усещане за комфорт на всеки различен матрак.

Как ще разпознаеш правилния за теб матрак?

 1. Усещането за мигновено отпускане – тялото ти ще се почувства удобно, веднага щом легнеш на матрака.
 2. Правилната позиция на гръбначния стълб – когато лежиш настрани, гръбначният ти стълб трябва да е изправен.
 3. Специфични изисквания – ако имаш такива, сподели ги с консултантите в магазините. Например, ако страдаш от алергии, те могат да ти препоръчат матрак с антиалергичен текстил и обработка срещу бактерии и акари.

Можеш да скъсиш процеса, като използваш теста на isleep за матраци

И да спиш по-чудно по-скоро. 


Свързани Съобщения