Какво да (не) хапваме за по-пълноценен сън

(По)хапването късно вечер и посред нощ има лоша слава, както разбрахме ит от проучването – с право.

Но, не всички храни са създадени равни и избирайки правилните храни, ще можеш да спиш спокойно и да не се притесняваш от нежелани последици.

Ето какво можеш да хапваш спокойно

Смокини (пресни или натурално сушени, 2-3 бр.) – богати на магнезий, калий, калций и желязо. Помагат за по-добро кръвообращение, предотвратяват крампи имат положителен ефект и върху съня.  

Ананас (пресен, няколко шайби)- стимулира производството на мелатонин. Различни данни показват увеличение в нивата на мелатонин с до 200% след ядене на ананас.

Маруля – съдържа голямо количество от фитонутриента лакториум, който има свойства, наподобяващи успокоително.Сладък картоф (печен или варен и все пак не прекалявай) –  съдържа магнезий, калций и калий. Намаляват кръвното налягане преди сън и ускоряват заспиването.

Още храни за по-чуден ден

Риба – по-мазните риби като сьомга, тон и пъстърва са много богати на Витамин Д и омега-3 мастни киселини. Изследвания сочат, че хора, приемали често сьомга в продължение на 6 месеца, заспиват с 10 минути по-бързо от тези, избиращи друг вид месо.

Пуйка –  съдържа аминокиселината триптофан, която се свързва с повишено отделяне на мелатонин – хормонът на съня.

Пуканки и ядки (½ шепа) – съдържат триптофан, фибри и въглехидрати и спомагат за успокояване на метаболизма, притъпяват евентуален късен глад и позволяват да спите спокойно.

Хумус (няколко лъжички, можеш да комбинираш с някоя от храните по-горе) – нахутът е богат на триптофан, фолиева киселина, витамин В6, които регулират съня, контролирайки производството на мелатонин и серотонин. Хумусът съдържа и натурален мелатонин, правейки го перфектната храна преди лягане.

Тъмен шоколад (>70%, 2-3 парченца)- Богат на магнезий и помага за регулирането на циркадните ритми.

А ето и какво да избягваш (късно вечер, но и по принцип)

Пържени и мазни храни – те натоварват храносмилането и могат да доведат до киселини и усещане за тежест.

Солени храни – те ще те накарат да чувстваш остра неутолима жажда, която ще те накара да ставаш неколкократно през нощта.

Люто – причинява киселини, а в легнало положение те водят до голям дискомфорт и определено няма да спиш спокойно.

Домати – високата им киселинност може да отключи киселини в стомаха, дори и да не страдаш от тях често.

Свързани Съобщения