Храната, сънят, упражненията

Диетата, физическите тренировки и съня са трите стълба на здравословния живот. Подобряването на само един от тях може да ни помогне да водим по-добър живот, но подобряване и на трите може да ни помогне да се наслаждаваме на по-пълноценно както за физическото, така и психическо здраве.

Но кое от трите е най-важното?

Докато се опитваме да навигираме и управляваме натоварения, забързан живот, разбираемо е да искаме да се фокусираме и дадем приоритет на дейностите, които ни носят най-голяма полза. За съжаление диетата, физическите тренировки и сънят са толкова дълбоко преплетени, че не е възможно да се каже, че едното е по-важно от другите*

И докато повечето хора знаят или са чували, че хранителния и тренировъчния режим са два важни аспекта от подобряване на здравето, сънят често се пренебрегва. 

Сънят

Той дава нужното време на тялото и мозъка за възстановяване и има влияние върху почти всяка тъкан в тялото. Повечето хора се нуждаят от поне седем часа сън, но едва 24% от българите си ги набавят.

Недостатъчното количество и/или некачествения сън дори за една вечер влияе на нашите концентрация и когнитивни способности през деня. А продължителното лишаване от сън увеличава риска от диабет, сърдечни заболявания и инсулт. 

Без достатъчно сън сме склонни да преяждаме и да избираме по-нездравословни храни. Липсата на добър сън засяга отделянето на грелин и лептин – два хормона, които регулират чувството ни за ситост – и хората, които са не са наспали добре, са по-привлечени от висококалорични храни. Хроничната загуба на сън, пък, е свързана с по-голяма обиколка на талията и повишен риск от затлъстяване в бъдеще. Тези неща пък от своя страна крият повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Почивката през нощта позволява на мускулната тъкан да се възстанови между тренировките. Достатъчният сън също е важен, за да имаме и нужната енергия за да изпълняваме правилно и максимално добре упражненията в залата, обиколките на стадиона или дължините в басейна, което намалява вероятността от травми. 

Физическите упражнения

Физическите упражнения са крайъгълния камък на здравето и са от полза за почти всяка система в тялото. Много от предимствата на упражненията могат да се видят веднага, като намалена тревожност, понижено кръвно налягане и по-добър сън. Добавянето на физическите упражнения като част от всекидневната си рутина, ги прави още по-полезни в дългосрочен план, като ни помагат да  регулираме теглото си, да имаме по-здрави кости и намален риск от различни заболявания.

Значително количество изследвания доказват, че редовните упражнения могат да подобрят съня. Както аеробните упражнения като кардио и бягане, така и упражненията със свободни тежести, могат да подобрят качеството на съня.

Колко тренираме е важно: въпреки че всяко количество физическа активност може да подобри съня ни, по-младите хора обикновено се нуждаят от повече време прекарано в упражнения от по-възрастните, за да видят същите ползи. Кога тренираме също може да окаже влияние на това как спим: тренировките сутрин или следобед може да са по-благоприятни за съня спрямо тези близо до времето за лягане, които може да затруднят заспиването.

Нашият съвет? Експериментирайте и намерете най-доброто време за вас и вашия сън.

А за да прецените и съзнателно да оцените качеството на съня си, отговаряйте на тези пет въпроса всяка сутрин. 

Диетата

Как и с какво се храним има отношение към почти всички аспекти на здравето. Доказано е, че здравословното, балансирано хранене намалява риска от безброй здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване. Диетата също може да повлияе на психичното ни здраве, като няколко проучвания показват, че има храни, които могат да намалят риска от развитие на депресия и тревожност.

Какво хапваме влияе и върху качеството и продължителността на съня. Кофеинът е известен с това, че затруднява заспиването и яденето твърде скоро преди лягане може да доведе до смущения в съня.

Висококалоричната или твърде богата на мазнини диета може да доведе до некачествен и недостатъчен сън, както и пропускането на ключови хранителни вещества като калций, магнезий и витамини A, C, D и E.

Свързани Съобщения