Поредният обрат – кафето всъщност ни изморява

Сутрин е. Безбожно рано е. Не сте спали много (нито добре). Предстои ви дълъг ден. Едно от малкото хубави неща, които виждате и предвкусвате, е ароматът на кафе. 

Чудите се откъде знаем? Не беше трудно да се сетим,  имайки се предвид, че Европа е най-големият пазар за кафе и на глава от населението се падат по около 5 кг кафе годишно

Кафеният ритуал държи корпоративния (и не само) свят на раменете си, защото предоставя онова чувство на бодрост, за което всички бленуваме рано сутрин (или по обед, или пък в ранния следобед). Оказва се обаче, че кафето има повече подводни камъни, отколкото позитиви. По-надолу ще научите повече за негативните ефекти и как да се предпазите от тях. 

Защо кафето е толкова популярно? 

Както знаем, едва 24% от българите спят безпроблемно, което остава почти ¾ от населението в графа “недоспали”. Въпреки че кафето ободрява сравнително бързо, то не е заместител на качествения сън в оптималните му количества. 

В опита да си да победите недоспиването с повече кафе, всъщност си правите т.нар. “мечешка услуга”. Това е така, защото повишената консумация на кофеин води до проблеми със съня, правейки ви още по-сънени и уморени на следващия ден. И така се завърта омагьосаният кръг на умората – не спите добре, пиете повече кафе, то ви пречи да спите добре и вие повишавате дозата… и така до безкрай. 

Кофеинова резистентност

Омагьосаният кръг обаче води до друго явление, което си струва да споменем, а именно – кофеиновата резистентност. Това е състоянието, когато кафето не ви ободрява така, както при първата ви среща. 

Първоначалният ефект на кафето е да ни дари с повече бодрост, по-бързи реакции, дори по-добра физическа кондиция. Тези ефекти обаче са до време, защото с времето, тялото ни става резистентно към кофеина, съответно и към хубавите му ефекти. В един момент, позитивните ефекти от кофеина биват притъпени, за сметка на негативните. 

Дехидратация

Кафето е диуретик (тоест ви кара да пишкате 😀), следователно обезводнява. Сами се досещате, че това води до негативни последици, както чисто физически – умора и трудно заспиване, така и ментални и когнитивни – тревожност, проблеми с паметта. 

Кръвна захар

Сутрешното кафе (за жалост) може да доведе до инсулинова резистентност и да повлияе негативно на преработката на глюкоза в тялото ви. Това ви прави по-чувствителни към захари и въглехидрати, което пък води до по-висока кръвна захар. Най-вече за хора с диабетни и преддиабетни състояния, но и за останалите, високите нива на кръвната захар се асоциират с усещане за умора, което парадоксално се опитвате да преборите с кафе.

Аденозин

Още познат като “виновникът за това да ни се спи”, аденозинът е невротрансмитерът, проводник на сънливостта. Интересното е, че кофеинът и аденозинът имат сходна молекулна структура. Заради това кофеинът успява да залъже рецепторите ни за аденозин и да се намести на негово място, давайки ни чувство на бодрост. Този ефект обаче е краткотраен, тъй като тялото преработва кофеина, но също така увеличава чувствителността ни към аденозин. Това означава, че след първоначалния ободряващ ефект, почти винаги следва т.нар. “кофеинов краш”, когато кофеин вече няма, а аденозинът ни удря дори с по-голяма сила от преди. 

Как да се радвате главно на ползите от кафето? 

  1. Спете достатъчно – ако често се чувствате уморени, не посягайте към по-голяма чаша за кафе, а обърнете внимание на количеството и качеството на съня си.
  2. Пийте кафе, но стратегически – учените твърдят, че на кофеинът са му нужни поне 5 часа да се разгради и изхвърли от организма, което означава, че е хубаво да го ограничите поне 5-6 часа преди лягане.
  3. Оставете захарта извън чашата – кафето така или иначе влияе негативно на обработката на захарите в тялото, добавяйки захар и в самата напитка, затруднявате организма допълнително. Чистото кафе е по-полезно, пробвайте го.
  4. Хидратирайте се – за да се преборите с потенциалната дехидратация в зародиш, комбинирайте приема на кафе с вода.

И така, след всичко, което прочетохте, не ви виним, ако кафето все още ви се струва изключително привлекателно в 6 часа сутринта в сряда, но силно препоръчваме да разширите хоризонтите си и да опитате и други алтернативи за добро начало на деня като чай, смуути, матча и др.

Свързани Съобщения

Оставете отговор