Да, сънят ти помага да бъдеш по-креативен

В днешната статия, разглеждаме 7 начина, по които сънят може да ти помогне за стимулиране на креативността, включително навици от майсторите творци Стивън Кинг и Салвадор Дали.

Въпреки че все още върлува остарялото мнение, че сънят просто осигурява на тялото ни период за презареждане, има все повече доказателства, че той може да помогне на творчеството. Тук изследваме как сънят и креативността са свързани, от това как наспиването се отразява на мозъчната дейност, до това как известни творци си служат с аспекти на съня, за да увеличат максимално своя творчески поток.

1. Разпознаване на модели

Феноменът, приписван на съня от учените като „разпознаване на модели“, диктува, че REM сънят е полезен за творческия процес. Проучване показа, че този етап от съня помага на мозъка да свързва несвързани до този момент идеи, което от своя страна подпомага творческото решаване на проблеми от реалния свят.

2. Засилване на паметта и възникване на нови идеи

Сънищата работят за свързване на преживяванията от деня и са доказателство мозъка опитва да осмисли мислите и спомените. Колкото и безсмислени да изглеждат, сънищата могат да бъдат полезни за осъзнаване на преживявания в паметта ни и често могат да се окажат вдъхновяващи. Това не е изненадващо, тъй като самият акт на създаване на изкуство често може да бъде усилие за свързване на привидно несвързани мисли и преживявания.

3. Осъзнато сънуване (Vivid dreams)

Практиката, известна като осъзнато сънуване, помага на творчеството, тъй като можете да изследвате нови възможности, без обичайните условности на реалността. В нея сънуващият осъзнава, че се намира в сън и може да насочва развитието на съня. Можеш да насърчиш осъзнатото сънуване, като се питаш в моментите на будност дали сънуваш, както и като полагаш усилия да си спомниш сън, ако се събудиш през нощта, и да продължиш да го сънуваш.

4. Хипнопомпично състояние

Периодът непосредствено след приключването на съня е известен като хипнопомпично състояние. В това състояние мозъкът ни обикновено е наситен с образи от сънищата, които сме преживели по време на REM сън. Салвадор Дали използва тези остатъчни образи в съзнанието си за основа на някои от сюрреалистичните си картини.

5. Свеж поглед към ситуации

„Преспиването“ на проблемите наистина помага, тъй като по време на сън може да ти хрумнат различни решения и гледни точки, които да решат казусите на будното съзнание.

6. Ангажиране на будния ум

В своята книга за писането, „A Memoir of the Craft“, авторът Стивън Кинг популяризира предимствата на това, което той нарича „творчески сън“. Кинг казва, че редовният режим на сън може да насърчи ума в будно състояние, да отключи подобни творчески въображения, до които имаме достъп в съня си:

„… докато умът и тялото ви свикват с определено количество сън всяка нощ – шест часа, седем, може би препоръчаните осем – можете да обучите будния си ум да спи творчески и да изработите живи въображаеми будни сънища, които са успешни произведения на фантастиката.“

Свързани Съобщения

Оставете отговор